">

Radiologie Braekeveld Gent


Mammografie


Jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van kanker, ruim een op de drie mensen krijgen te maken met een vorm van kanker. Uiteraard is dit schrikbarend als je bekijkt hoe groot je eigen familie is en hoeveel zieke mensen je nog zal tegenkomen gedurende je leven.

Bij mannen is kanker doodsoorzaak nummer 1, waarvan prostaatkanker het meest voorkomt, gevolgd door longkanker. Borstkanker is de meest frequente kanker bij vrouwen. Naar schatting krijgt 1 vrouw op 12 vroeg of laat borstkanker. Het is zelfs de voornaamste doodsoorzaak van vrouwen tussen 50 en 69 jaar. Momenteel sterft nog 1 vrouw op 3 die borstkanker heeft. Maar ook darmkanker staat hoog genoteerd met een tweede plek.
Vaak wordt kanker geassocieerd met de dood, toch is de ziekte vaak goed te genezen als ze in een vroeg stadium ontdekt wordt. Dan kan het met een simpele ingreep of therapie verholpen worden en bent u er met de schrik vanaf gekomen.
We weten allemaal dat door gezonde voeding en een goede leefstijl het risico op kanker vermindert. We zien het allemaal om ons heen gebeuren en toch blijven we ons sigaretje gewoon roken, en een frietje is ook niet verkeerd als je geen zin hebt om te koken. En met de fiets naar het werk? We hebben toch een auto! En zo sluipt het er langzaam in, letterlijk en figuurlijk.
Studie bevestigt dat screening op borstkanker door middel van een mammografie doeltreffend is. De mortaliteit door borstkanker bij vrouwen die zich laten onderzoeken zou 21% lager liggen!
Een mammografie kan onregelmatigheden aan het licht brengen, nog voor ze met de hand voelbaar zijn.

Borstkankerscreening

De Vlaamse overheid maakt van de strijd tegen borstkanker een prioriteit. Sinds 15 juni 2001 kan elke vrouw van 50 tot en met 69 jaar om de twee jaar gratis een kwaliteitsvolle mammografie (röntgenfoto van de borsten) laten nemen.

Wat is een mammografie? Wat is een screeningsmammografie?

Een mammografie is een röntgenfoto van de borsten.
Bij borstkankerscreening worden er 4 foto's van de borsten genomen. Op de foto's zien radiologen of er afwijkingen in de borsten zijn die nog niet voelbaar zijn. De foto’s worden door 2 onafhankelijke radiologen bekeken in 2 verschillende centra. Daarom duurt het 2 tot 3 weken vooraleer de resultaten gekend zijn.
Bij een screening zal geen echografie gebeuren. Indien iets verdacht gezien wordt op de foto’s of indien er twijfel bestaat, kan u teruggeroepen worden voor een aanvullende echografie.
Indien u pijn of andere klachten heeft of u reeds geopereerd werd, zal een mammografie wel onmiddellijk aangevuld worden met een echografie.

Waar kan ik zo'n gratis mammografie laten nemen?

De mammografie zelf gaat door in een radiologische dienst van een algemeen ziekenhuis of in de praktijk van een radioloog.
Als u tussen 50 en 69 bent, kunt u op twee manieren gratis een mammografie laten nemen:
De dag van het onderzoek moet u ofwel het voorschrift van de arts of gynaecoloog ofwel de oproepingsbrief van het screeningscentrum afgeven aan de dienst waar u de mammografie laat nemen. U ontvangt automatisch zo een oproepingsbrief of u kan er naar vragen bij uw huisarts.

Waarom is het onderzoek enkel voor 50- tot en met 69-jarigen?

De Vlaamse overheid volgt voor de bepaling van de leeftijdsgrenzen de Europese aanbevelingen. De mammografie is in die leeftijdsgroep het beste middel om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, lang voordat er zich klachten voordoen. Zo zullen in die leeftijdsgroep minder vrouwen aan borstkanker sterven.

Ik voel iets verdachts aan mijn borsten. Ik ben ongerust. Wat moet ik doen?

Merkt u iets verdachts aan uw borsten, heeft u klachten of voelt u zich ongerust, ga dan naar uw huisarts of gynaecoloog.

Verloop van het onderzoek

De dag van de afspraak meldt u zich in de mammografische eenheid. U neemt mee:
  • de verwijsbrief van arts/gynaecoloog of uitnodiging van het screeningscentrum
  • uw identiteitskaart
  • 1 kleefbriefje van het ziekenfonds
  • eventueel vroegere mammografieën.
Geld heeft u niet nodig.
Vermeld steeds of u ergens allergisch voor bent of mogelijk zwanger bent!